Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše
Vážení zákazníci, z důvodu komplikací se stěhováním skladu budou objednávky vyřizovány se zpožděním cca 10 dní.
Děkujeme vám za pochopení a doufáme, že nám zachováte přízeň.

Včelí med

Včelí med vzniká zahušťováním nektaru z květu (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový). Pro včelstvo je med zdrojem obživy a energie. Jedno silné včelstvo snese i 100 kg medu za jeden rok v závislosti na podmínkách a možnostech umístění včelstva.

Včelí med se nekazí a díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie. Obsah vody je velmi nízký, proto ani nekvasí. Obsah vody v medu se nejčastěji pohybuje mezi 14 a 18 %. Hranice 18 % obsahu vody zamezuje vznik organizmů v medu. Kvůli usazování cukru v medu se může stát, že se na povrchu medu vytvoří řidčí vrstva, která může podlehnout kvašení. Není to však známkou toho, že by se med zkazil. Jedná se o přirozené látky, které jsou již v medu obsaženy. Toto kvašení neovlivňuje nutriční hodnoty medu. 

Typické složení medu 

Fruktóza 38 %, Glukóza 31 %, Sacharóza 1 %, Jiné cukry 9 %, Voda 17 %, Popel 0,17 %. 

Využití včelího medu

V kuchyni se med použí nejčastěji jako sladidlo na pečení, do čajů, aj. Jelikož má včelí med také antibakteriální účinky jeho využití nalezlo ve zdravotnicví. Jeho účinky jsou využívány tisíce let. Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy.


Krystalizace medu

Krystalizace medu

Zkrystalizování včelího medu Krystalizace je při jev, při kterém se med mění v krystalky.   Krystalizace je přírodní jev, který zaručuje pravost medu. Krystalizace není na škodu. Díky krystalizaci nám med vydrží mnoho let bez ztráty kvality.   Doba krystalizace závisí…

Včelí med
Očkování medu

Očkování medu

Důvody očkování medu Očkování medu je proces, který se provádí pro urychlení krystalizace před pastováním medu. Očkování medu se provádí při teplotě medu mezi 30 -35 stupni celsia. Očkování medu spočívá v tom, že se do tekutého medu vmíchá med pastovaný nebo zkrystalizovaný (cca 1/40). Med…

Včelí med
Pastování medu

Pastování medu

Pastovaný med Pastování medu je proces při kterém med krystalizuje. Pomocí nástrojů, krystalizuje na velmi jemné zrnka a tak vzniká chutná "Medová pomazánka".   Pastování včelího medu a jeho výhody Pastování medu je v podstatě umělá krystalizace. Pastováním tedy…

Včelí med
Ztekucování medu

Ztekucování medu

Tekutý med Ztekucování medu je proces, při kterém se zkrystalizovaný med, mění zpět na tekutý. Ztekucování medu znamená uvedení medu z tuhé (zkrystalizované) formy do formy tekuté. Rozehřívání se provádí: ve vodní lázni horkým vzduchem Při rozehřívání je nezbytné…

Včelí med
Kdy začít a kdy naposledy vytáčet med

Kdy začít a kdy naposledy vytáčet med

Kdy je vhodné vytáčet med Hlavním zdrojem medu se v posledních letech stala pro včelaře jarní snůška. První med bývá zralý většinou kolem poloviny května. Jedná se o med květový z ovocných stromů a řepky. Jakmile včely začnou víčkovat zásoby, znamená to, že nektar zpracovaly na med. Víčkování…

Včelí med
Jak poznat kvalitu medu

Jak poznat kvalitu medu

Poznejte kvalitní med Všichni moc dobře vědí, že není med, jako med. Proto kvalitu medu kontroluje Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce. Konkrétně kontrolují: 1) Pravost medu Dříve se k ředění medu používal řepný cukerný roztok. Naštěstí se to dá dobře…

Včelí med

Kategorie blogu
Nahoru