Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše
Vážení zákazníci, z důvodu komplikací se stěhováním skladu budou objednávky vyřizovány se zpožděním cca 10 dní.
Děkujeme vám za pochopení a doufáme, že nám zachováte přízeň.

Co jste chtěli vědět o medovině

Medovina je jeden z kvašených nápojů, který vzniká z kvašení medu a vody. Voda se občas nahrazuje ovocnou šťávou. Slovo medovina vzniklo ze spojení medové víno. Medové víno se pro medovinu používalo proto, že výroba medoviny je velice podobná.

Medovina

Historie medoviny

Včelí med se používal jako sladidlo 4000 př. n. l. V těchto dobách se již mohla medovina vyskytovat. Až pozdě se začalo věnovat pěstování vinné révy a výrobě vína. V těchto dobách zájem o medovinu upadat. Med se pak používal spíše jako dochucovadlo. Medovina byla oblíbena spíše mezi chudší populací. Větší oblibu měla medovina ve střední Evropě, kde se vinné révě tolik nedařilo. Dokonce v kolem 11. – 12. patřila Česká republika patřila k exportérům medoviny.

Ve 14. Století zájem o medovinu však začal upadat. Příčin mohlo být několik, ale předpokládá se, že to mohlo být především kvůli mírnému globálnímu oteplení, které umožnilo pěstování vinné révy ve větším měřítku (výroba vína je lehčí a levnější) nebo uvedením na trh destilátů.

Výroba medoviny však nikdy nevymizela, ale kvůli malé oblibě je medovina spíše nezvyklý nápoj. V České republice je nyní mnoho druhů medoviny vysoké kvality a skvělé chuti což snad umožní medovině získat větší oblibu. 

Medovina a její fáze výroby

Medovina je při výrobě choulostivá na dodržování teploty, čistotu, apod. Výroba se rozděluje do fází: 

Vaření

Medovina se v první fázi vyrábí vytvořením roztoku medu a vody s cukernatostí minimálně v rozmezí 20 – 30 %. Kvůli bakteriím a možným plísním se tento roztok povaří. Kvalitou medu je pak ovlivněna kvalita výsledné medoviny. Druhem pak ovlivňujeme jak chuť, tak i barvu. 

Kvašení

Kvasinky podporující kvašení medoviny se nechají rozkvasit mimo roztok. Následně se do roztoku medoviny vmíchají. Kvašení probíhá dle návodu na kvasinkách. 

Medovina a dokvašování

Roztok medoviny se přefiltruje, nalije do menší nádoby a nechá dokvašovat. Medovina dokvašuje asi půl roku. V dávných dobách však dokvašovala i dva roky. V tomto procesu je nutné občasné odebírání kalů. Lze také přidávat různá koření. Získává se tak medovina mandlová, skořicová, apod. 

Výroba medoviny kvašení

Dezertace

Pokud je medovina dokvašená, je medovinu nutné dobarvit a dochutit. Pro jemný vzhled je možné použití karamelizovaného cukru. V tomto stádiu se také přidává alkohol, jelikož kvašením je možné získat medovinu maximálně cca 13 %. Pak je medovina hotová. 

Základní druhy medoviny

Základem medoviny je voda a med. Poměr mezi vodou a medem se může lišit dle požadavků na chuť a výraznost medu v medovině. Ve fázi dokvašování lze do medoviny přidávat další přísady.

Medovina Motheglin

Tento druh je odlišen různými druhy koření. Mezi tento druh medoviny patří především medovina mandlová, medovina skořicová, apod. Základem je voda a med.

Medovina Melomela

Tato medovina se liší od ostatních druhů tím, že je místo vody použita ovocná šťáva. V podstatě lze použít jakýkoliv druh ovocné šťávy. Základem je ovocná šťáva a med.

Medovina Hydromel

Slabší medovina, která je naředěna vodou před její konzumací.

Nabídka medoviny

V naší nabídce naleznete značky medoviny, které jsme sami vyzkoušeli. Nabízíme značky APIMED, Královská medovina, Dolská medovina a Halada. Kompletní nabídku naleznete v sekci Medovina.

Jedna z nejchutnějších medovin je medovina Zlatá , která se vyznačuje nasládlou medovou chutí. Pokud preferujete spíše sladší příchutě, je lepší volit medovinu mandlovou Halada . Pokud hořkou chuť se sladkým koncem, tak medovinu hořkou mandlovou Dolskou. Pokud ale preferujete hořké alkoholické nápoje, tak musíte vyzkoušet Hořkou medovinu Halada a hořkou medovinu Dolskou .

Kategorie blogu
Nahoru