Květový pyl obsahuje velké množství bílkovin, železa, kalcia a fosforu. Dále obsahuje draslík, hořčík, chlor, měď, kobalt, křemík, sodík. Nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, a velké množství vitamínů - udržují pokožku a sliznice zdravé, podporují růst vlasů, podílí se na tvorbě pigmentu pokožky a krvinek, udržují propustnost cév. Pyl je vhodný na: snížení tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů a nervů, upravuje činnost střev, užívá se při a proti onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocnění, poruchách trávení apod. Je to vynikající pramen energie nejen v zimě a na jaře. Návod k použití: Jeste po lžičkách přímo bez jakékoliv úpravy. Pyl nemíchejte do ničeho teplého ani nezapíjejte horkými nápoji. Užívejte 1-3 lžičky denně, děti a při prevenci poloviční dávku. Při nízkém tlaku doporučujeme užívat na noc. Neužívejte při onemocnění ledvin, nádorových onemocnění a první 3 měsíce těhotenství.

Perga - včelí chléb

Pyl Perga je rouskový pyl, včely ho v úle zpracují tak, že vrství rousky do buněk a hlavami je dusají. Mezi jednotlivé vrstvy dávají med a výměšky svých žláz. V takto ošetřeném pylu nastává mléčné kvašení, popraská obal pylového zrnka a díky tomu se zvýší jeho stravitelnost. Literatura uvádí až o 50%. Také se tento pyl nazývá včelí chléb. Pokud by včelstvo nemělo pyl, nemohlo by existovat-žít, protože by krmičky nemohly vytvářet krmnou šťávu pro plod a mateří kašičku pro výživu matky.