Květový pyl obsahuje velké množství bílkovin, železa, kalcia a fosforu. Dále obsahuje draslík, hořčík, chlor, měď, kobalt, křemík, sodík. Nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, a velké množství vitamínů - udržují pokožku a sliznice zdravé, podporují růst vlasů, podílí se na tvorbě pigmentu pokožky a krvinek, udržují propustnost cév. Pyl je vhodný na: snížení tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů a nervů, upravuje činnost střev, užívá se při a proti onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocnění, poruchách trávení apod. Je to vynikající pramen energie nejen v zimě a na jaře. Návod na užívání pylu: Pyl je možné jíst po lžičkách přímo bez jakékoliv úpravy. Pyl se užívá 1-3 lžičky denně, děti a při prevenci poloviční dávka. Při nízkém tlaku doporučujeme užívat na noc. Neužívat při onemocnění ledvin, nádorových onemocnění a první 3 měsíce těhotenství. Jsou ale i jiné způsoby užívání: 1) lžičku pylu zapít vodou/čajem, popř. zamíchat do medu, do jogurtu. Nemíchat do ničeho, co se tepelně upravuje. 2) nechat pyl kvasit, je pak lépe stravitelný: Převařit asi 40 g vody, po vychladnutí přimíchat 25 g medu a 100 g pylu. Řádně promíchat, napěchovat do skleniček a nechat 3 dny v otevřené sklenici v pokojové teplotě.