Medovina

Medovina je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením vody a medu. Přičemž lze vodu nahradit ovocnou šťávou. Do medoviny se také mohou přidávat různé bylinky a příchutě.

Včelí med byl v dávných dobách k dispozici dlouho před tím, než se lidí začali věnovat zemědělství, a díky tomu medovina patří k nejstarším alkoholickým nápojům. Nicméně se obliby dočkala spíše ve střední Evropě. Později začal zájem o medovinu upadat. V nynější době je již nabídka velmi široká, ale i přesto obliba v tento lahodný mok není příliš vysoký.

Medovina se vyrábí obdobně jako víno až na to, že je velice náchylná na dodržování teploty, čistotu, apod. Hlavní fáze výroby jsou vaření, kvašení, dokvašování (filtrace a čeření) a dezertace*.

Medovina se podává především studená. Jsou ale druhy, které jsou chutnější ohřáté. V medovině se mohou vytvořit usazeniny. Tyto usazeniny nejsou na závadu medoviny, pokud se jedná o kal, který se drží ve spod láhve nebo sklenice.

*Dezertace medoviny = poslední fáze při výrobě medoviny = dochucování, obarvování