Návod na výrobu domácí medoviny

1. Co budete potřebovat

  • Demižon nebo čistý vysířený sud (na 100 litrů objemu se používá 1 plátek síry)
  • Kvasná zátka
  • Místo pro zákvas a hlavní kvašení s možností udržení stálé teploty 25–28 °C
  • Prostor se stálou teplotou 10–12 °C pro dokvašení a skladování medoviny (např. sklep)
  • Kvasinky a živná sůl
  • Med vhodný ke kvašení, bez nežádoucích pachů a chutí; lze využít i medový roztok po vymytí nádob
  • Koření dle vlastní chuti (chmel, skořice, kardamom, badián, koriandr apod.)
  • Nerezový nebo smaltovaný hrnec s neporušeným povrchem
  • Pro větší množství doporučujeme duplikátor vyhřívaný parou nebo přes vodní plášť
  • Kvalitní pitná voda – pokud používáte chlorovanou vodu, je vhodné ji převařit

2. Příprava zákvasu

Ve smaltovaném hrnci rozpustíme 120 g medu v jednom litru vody. Roztok krátce (5–10 minut) povaříme a necháme pod pokličkou zchladnout na přibližně 30 °C. Po vychladnutí přidáme protřepanou suspenzi Dolských kvasinek (celý obsah tuby) a malé množství živné soli (na špičku nože). Zakryjeme poklicí a necháme 3–5 dní kvasit při teplotě 25–28 °C. Správně rozkvašený zákvas je zakalený, po stěnách nádoby vystupují bublinky a po promíchání pění.

3. Výroba medového roztoku

Med rozpustíme v teplé vodě. Poměr mezi medem a vodou volíme podle požadované sladkosti a obsahu alkoholu v hotové medovině. Pro sladší a silnější medovinu připravíme koncentrovanější roztok. Směs promícháme, přivedeme k varu a vaříme přibližně hodinu. Při vaření sbíráme pěnu, čímž odstraníme nežádoucí bílkoviny. Důležité je medový roztok převařit, aby se zničily divoké kvasinky a ostatní mikroorganismy. Vyvařenou vodu lze na závěr doplnit.

Med (kg) Voda (l) Objem roztoku (l) Poměr med : voda Obsah cukru (kg/hl) Hodnota na moštoměru (kg/hl)
20,7 35,6 50 1 : 1,72 34 30
18,3 37,3 50 1 : 2,04 30 26
15,8 39,1 50 1 : 2,47 26 22
14,6 39,9 50 1 : 2,73 24 20

Příklad pro výrobu 50 litrů medoviny:

Použijeme 20,7 kg medu a 35,6 l vody. Získáme tak 50 l medového roztoku v poměru 1 : 1,72, což odpovídá 34 kg cukrů na 1 hl a na moštoměru naměříme asi 30 kg/hl.

Příklad pro výrobu v 15 litrovém demižonu:

Smícháme 4,5 kg medu a 7,8 l vody, získáme 11,5 l roztoku. Přidáním 1 l zákvasu připravíme celkem 12,5 l medoviny.

Poměry lze upravit dle tabulky a požadovaného obsahu alkoholu. Orientačně platí, že z 2 kg cukru/hl vznikne 1 % alkoholu. Pro 12 % alkoholu je potřeba 24 kg cukru/hl, pro 15 % alkoholu pak 30 kg cukru/hl. Přebytečný cukr zůstává v nápoji jako zbytkový. Čím je roztok hustší, tím je kvašení pomalejší a výsledná medovina sladší.

Pamatujte, že sud nebo demižon naplňujeme maximálně do čtyř pětin objemu, aby při kvašení nevytékala pěna z kvasné zátky.

Inspirováno návodem na kvasinky z beedolu.

 

Kategorie blogu
Nahoru

Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše