Perga - plástvový pyl perga, včelí chléb

• jedinečná kombinace látek pro vaše zdraví
• včelí chléb, přírodní zdroj vitality
• snadné a rychlé použití v každodenním životě


Energie v mini balení pro maximální účinek
„Věděli jste, že včelí pyl může být také mimořádně užitečný pro lidské zdraví? Obsahuje totiž naprosto jedinečnou kombinaci látek, která vlévá krev do žil celé naší přírodě a může podobně působit i na lidský organismus. Ne náhodou včelky krmí pylem celý úl a považují ho za jeden z nejdůležitějších zdrojů výživy pro celé včelí společenství."

Perga - včelí chléb, poklad z přírody
Pyl Perga je rouskový pyl, který je včelkami již dokonale zpracovaný a připravený k použití. Včely ho v úle zpracují unikátním způsobem tak, že pečlivě vrství rousky do buněk a svými hlavami je důkladně dusají. Mezi jednotlivé vrstvy strategicky umisťují med a výměšky svých specializovaných žláz. V takto pečlivě ošetřeném pylu následně nastává mléčné kvašení, během kterého popraská ochranný obal pylového zrnka a díky tomuto přirozenému procesu se výrazně zvýší jeho stravitelnost pro lidský organismus. Odborná literatura uvádí zvýšení stravitelnosti až o neuvěřitelných 50% oproti běžnému pylu. Právě proto se tento výjimečný produkt také nazývá včelí chléb. Jeho získávání je technologicky mnohem složitější a náročnější než u běžného rouskovaného pylu, a právě proto je cenově dostupnější než pyl rouskovaný.

Je fascinující, že pokud by včelstvo nemělo přístup k pylu, nemohlo by vůbec existovat - žít, protože by včely krmičky nemohly vytvářet nezbytnou krmnou šťávu pro vývoj plodu a životně důležitou mateří kašičku pro optimální výživu včelí matky, která je srdcem celého úlu.

Proč se včelí pyl nedoporučuje při nádorových onemocněních? Důležité zdravotní upozornění
Protože v současné době zatím ještě není vědecky jednoznačně prokázáno, jakým přesným mechanismem pyl na nádorové bujení působí. V odborné otázce vhodnosti užívání pylu při onkologických onemocněních stojí proti sobě dvě významné názorové skupiny odborníků - jedna tvrdí, že konzumace pylu nevadí a druhá zastává názor, že pyl může nádorové bujení potenciálně podporovat. Opatrnosti není nikdy dost, a proto například při rakovině prostaty nebo ledvin je pyl opravdu nevhodný a jeho užívání se v těchto případech důrazně nedoporučuje.

Pro vaše pohodlí a různé preference si můžete pyl zakoupit ve dvou dalších praktických variantách:

Pyl rouskovaný – čerstvý přírodní pyl, který pečlivě odebíráme ihned, jak včelka přiletí ze sběru do úlu, čímž zachováváme maximum jeho přírodních vlastností.
Květový pyl v medu - pro ještě pohodlnější a chutnější použití jsme přidali přibližně 5 % kvalitního pylu do našeho poctivého medu, čímž vzniká lahodná a zdraví prospěšná kombinace.

Jak se dozvědět více o tom, na co je pyl vhodný a jak ho správně užívat?
V odborné knize Včelařství naleznete mnoho cenných informací o včelích produktech, jejich léčivých vlastnostech, možnostech a způsobech využití a jejich konkrétních přínosech pro lidské zdraví v každodenním životě. V kapitole Pyl jako potravina i lék se například dozvíte: "Pozitivně působí na lidský organismus při nechutenství, chronické únavě, depresi, astenii, podporuje zdravý růst vlasů a nehtů, zvyšuje potenci a plodnost a mnoho dalšího." Kniha obsahuje také popis mnoha dalších významných léčivých účínků, které vám mohou pomoci zlepšit vaše zdraví přirozenou cestou.

Jak dlouho a jak usilovně včelka rousek sbírá? Fascinující fakta ze života včel
Pracovitá včelka vyletí za pylem obvykle 4-6× denně, přičemž několik rousků má nasbíraný za pouhých 20-80 minut intenzivní práce. Oba pylové rousky dohromady váží 8-25 mg a obsahují naprosto neuvěřitelné množství 3-4 miliony pylových zrn. Jedna plástová buňka obsahuje přibližně 0,3 g pylu a toto množství plně stačí pro kompletní odchov dvou mladých včelek (mladušek). Během jarního období, kdy je aktivita úlu nejvyšší, včelstvo spotřebuje ohromující množství okolo 5 až 6 kg pylu, což svědčí o jeho zásadním významu pro včelí společenství.