Sestava k zjištění stupně napadení varroázou - komplexní monitorovací systém.


Sestava na monitorování roztoče Varroa - efektivní diagnostický nástroj. K zjištění stupně zamoření kleštíkem můžete využít i tuto jednoduchou, ale velmi účinnou pomůcku, která vám poskytne přesné informace o zdravotním stavu vašeho včelstva. Jedná se o osvědčený postup monitoringu varroázy, který je mezi včelaři velmi oblíbený pro svou spolehlivost a šetrnost ke včelám. Metoda je založená na posypu včel moučkovým cukrem, který způsobí uvolnění roztočů z těl včel bez jejich poškození. Sestava se skládá z průhledného kbelíku se sítovým a plným víkem, což umožňuje snadnou manipulaci a přesné pozorování celého procesu.

Návod k použití:

Připravte si strůpkovou folii (např. čistá a suchá úlová podložka), která poslouží jako podklad pro odběr včel, kelímek na odměření 100 ml (asi 50 g) včel pro zajištění standardizovaného vzorku, cukr moučku který je opravdu extra jemný bez jakýchkoliv hrudek či nečistot (50g = 5 vrchovatých polévkových lžic na vzorek) - kvalita cukru je pro přesnost testu naprosto klíčová, kyblíček na monitoring s dírkovaným a plným víkem, který tvoří základ celé testovací soupravy, husté síto (např. spodní medový cedník) pro oddělení roztočů od cukru, a čistou vodu pro závěrečné opláchnutí roztočů.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2Škrabka na mateří mřížky - nerez-2Z plástu poblíž plodového tělesa, kde je nejvyšší koncentrace včel, opatrně natřeseme včely na připravenou folii (samozřejmě pokud možno bez matky, jejíž přítomnost by mohla ohrozit chod včelstva). Odměřte pomocí kelímku asi 100 ml včel, což představuje reprezentativní vzorek, a nasypeme je do kyblíčku určeného pro testování. Posypte je poté pečlivě odměřený množstvím extra jemného moučkového cukru a kyblíček zakryjeme nejprve dírkovaným víkem pro zajištění ventilace a navrch plným víčkem pro zabránění úniku včel a cukru. Včely a cukr jemně potřepejte po dobu cca půl minuty, aby se cukr rovnoměrně dostal na celý jejich povrch a do všech záhybů jejich těl, kde se roztoči mohou ukrývat. Pocukrované včely nechte ještě asi 3 minuty v klidu, aby cukr mohl působit, a už pouze krátce dvakrát protřepeme pro uvolnění zbývajících roztočů. Moučkový cukr s roztoči pečlivě vysypte na husté síto a pocukrované včely, které test přežijí bez újmy, vraťte zpět do úlu. Cukr důkladně prosijte jemným sítem a opláchněte zachycené roztoče vodou, aby byly dobře viditelné. Následně je vyklepte na čistou podložku pro snadné spočítání.

Spočítejte roztoče a vyhodnoťte situaci podle následující tabulky:

Měsíc Akutní stav nehrozí Brzy plánujte ošetření Včelstvo je ohroženo, bezodkladně ošetřujte!
Červenec méně než 5 5 - 25 více než 25
Srpen méně než 10 10 - 25 více než 25
Září méně než 15 15 - 25 více než 25

Rady na závěr pro zajištění přesných výsledků:
Moučkový cukr musí být absolutně suchý a bez sebemenších hrudek, které by mohly zkreslit výsledky testu. Při třepání mohou některé včely vyvrhovat potravu z medného váčku jako obrannou reakci a to vede ke tvorbě nežádoucích hrudek cukru, které mohou snížit účinnost testu. Také pára, kterou včely vydechují během testování, je rychle absorbována cukrem a může způsobit jeho vlhnutí. Proto musí být množství cukru použité v testu dostatečně velké, aby zůstal sypký po celou dobu procedury. Konečné oklepání a vysypání cukru přes dírkované víčko musí být velmi důkladné a energické, aby pokud možno všichni roztoči vypadali a test poskytl přesné výsledky. Síto, na které cukr sypeme musí být tak jemné, aby nepropadali roztoči Varroa, jejichž velikost je přibližně 1-1,5 mm.