Sestava k zjištění stupně napadení varroázou - komplexní monitorovací systém.
Sestava na monitorování roztoče Varroa - efektivní diagnostický nástroj. K zjištění stupně zamoření kleštíkem můžete využít i tuto jednoduchou, ale velmi účinnou pomůcku, která vám poskytne přesné informace o zdravotním stavu vašeho včelstva. Jedná se o osvědčený postup monitoringu varroázy, který je mezi včelaři velmi oblíbený pro svou spolehlivost a šetrnost ke včelám. Metoda je založená na posypu včel moučkovým cukrem, který způsobí uvolnění roztočů z těl včel bez jejich poškození. Sestava se skládá z průhledného kbelíku se sítovým a plným víkem, což umožňuje snadnou manipulaci a přesné pozorování celého procesu. Návod k použití: Připravte si strůpkovou folii (např. čistá a suchá úlová podložka), která poslouží jako podklad pro odběr včel, kelímek na odměření 100 ml (asi 50 g) včel pro zajištění standardizovaného vzorku, cukr moučku který je opravdu extra jemný bez jakýchkoliv hrudek či nečistot (50g = 5 vrchovatých polévkových lžic na vzorek) - kvalita cukru je pro přesnost testu naprosto klíčová, kyblíček na monitoring s dírkovaným a plným víkem, který tvoří základ celé testovací soupravy, husté síto (např. spodní medový cedník) pro oddělení roztočů od cukru, a čistou vodu pro závěrečné opláchnutí roztočů.


Červenec méně než 5 5 - 25 více než 25
Srpen méně než 10 10 - 25 více než 25
Září méně než 15 15 - 25 více než 25
Rady na závěr pro zajištění přesných výsledků:
Moučkový cukr musí být absolutně suchý a bez sebemenších hrudek, které by mohly zkreslit výsledky testu. Při třepání mohou některé včely vyvrhovat potravu z medného váčku jako obrannou reakci a to vede ke tvorbě nežádoucích hrudek cukru, které mohou snížit účinnost testu. Také pára, kterou včely vydechují během testování, je rychle absorbována cukrem a může způsobit jeho vlhnutí. Proto musí být množství cukru použité v testu dostatečně velké, aby zůstal sypký po celou dobu procedury. Konečné oklepání a vysypání cukru přes dírkované víčko musí být velmi důkladné a energické, aby pokud možno všichni roztoči vypadali a test poskytl přesné výsledky. Síto, na které cukr sypeme musí být tak jemné, aby nepropadali roztoči Varroa, jejichž velikost je přibližně 1-1,5 mm.