Včelařství - svazek III.

III. svazek obsáhlé a pečlivě zpracované učebnice Včelařství z publikační produkce PSNV-CZ, z. s. s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu představuje další důležitou část ucelené série, která systematicky navazuje na předchozí díly. Konkrétně na I. svazek, který čtenářům přiblížil kapitoly Zootechnika včelařství a Nemoci včel – prevence a terapie, a na II. svazek, jenž obsahoval kapitoly Biologie včely medonosné a Šlechtění včel a chov matek. Celá série tak vytváří komplexní pohled na problematiku včelařství ve všech jeho aspektech.

Profesionální včelař a erudovaný botanik Mgr. Bronislav Gruna, známý svým citlivým přístupem k přírodě, v této knize čtenáře podrobně provádí včelařsky významnou vegetací. S mimořádným citem a odbornou znalostí sobě vlastním pečlivě vybral, profesionálně nafotil a přehledně uspořádal do jakéhosi praktického miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin, které mají zásadní vliv na kvalitu včelaření. Ve svém textu důrazně poukazuje na alarmující fakt současnosti, kterým je progresivní úbytek včelí pastvy, zejména v tradičních venkovských oblastech. Paradoxně, jak autor dokládá, městské prostředí dnes často nabízí pro včely pestřejší a bohatší zdroje potravy než intenzivně obhospodařovaná krajina. Gruna zdůrazňuje, že právě detailní znalost včelí pastvy umožňuje každému včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších a nejdůležitějších věcí, která je naprosto nezbytná k dlouhodobému úspěchu – a to je strategický výběr vhodného stanoviště.

Bc. Michal Počuch, který aktivně včelaří ve Skaličce u Tišnova, představuje v knize fascinující svět producentů medovice. Je to doslova zapálený nadšenec do specifického hmyzu, který by většina lidí přehlédla a který se rozhodně nehodí do estetických entomologických sbírek, neboť na vizuální přitažlivosti příliš nepobral. Jde především o mšice, mery a červce, tedy hmyz nahánějící hrůzu běžným zahrádkářům a profesionálním sadařům. Michal Počuch je však těmito drobnými tvory naprosto fascinován, a proto ho můžeme v letních měsících často potkat, jak s profesionálním fotoaparátem trpělivě chodí po lese a systematicky hledá utajené zakladatelky dalších generací těchto producentů medovice. Podle jejich výskytu, početnosti a dalších ekologických faktorů dokáže s pozoruhodnou přesností předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška a jaké lze očekávat výnosy. Použitý rozsáhlý soubor unikátních fotografií producentů medovice, který Michal Počuch shromáždil během mnoha let terénního výzkumu, je do velké míry zcela unikátní a nebyl dosud v odborné literatuře v České republice v takovém rozsahu a kvalitě publikován.

Asi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme podrobně představovat uznávaného odborníka doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně, jehož jméno je synonymem pro kvalitní výzkum v oblasti včelařství. Tento přední český apidolog s mezinárodními zkušenostmi se ujal zpracování obsáhlé kapitoly o včelích produktech a jejich vlastnostech. Tyto produkty mají mezi běžnými potravinami zcela mimořádné postavení díky svému složení a blahodárným účinkům. Na základě mnoha vědeckých studií je jednoznačně prokázáno, že jejich pravidelné užívání významně přispívá ke zlepšení lidského zdraví v mnoha aspektech. Kapitola se také detailně zaobírá aktuální a stále naléhavější problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v přímé souvislosti s rutinním používáním různých "léčivých" přípravků ve včelařské praxi, což představuje jeden z nejpalčivějších problémů současného včelařství.


Poslední, neméně zajímavá kapitola se podrobně zabývá technologií výroby jednoho z historicky nejstarších kvašených nápojů na světě – medoviny, která provází lidstvo již tisíce let. Zkušený autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své hluboké znalosti nejen během své profesní dráhy v Plzeňských pivovarech, kde se seznámil s průmyslovými fermentačními procesy, ale také prostřednictvím vlastních dlouholetých praktických pokusů a experimentů s výrobou medoviny. Mimo jiné srozumitelně vysvětluje, že základní podstata výroby medoviny a medového vína je technologicky velmi podobná či dokonce stejná, u tradiční medoviny se však z historických a chuťových důvodů předpokládá a očekává vyšší obsah zbytkového cukru, který dává tomuto nápoji jeho charakteristickou plnost a sladkost.

Celé rozsáhlé dílo je systematicky strukturované do deseti logicky navazujících kapitol, které pokrývají veškeré aspekty moderního včelařství. Jednotlivé kapitoly podle svého odborného zaměření nesou následující názvy:

1. Zootechnika včelařství
2. Nemoci včel – prevence a terapie
3. Biologie včely medonosné
4. Šlechtění včel a chov matek
5. Včelí pastva a její zdroje
6. Včelí produkty
7. Medovina a nápoje z medu
8. Zařízení pro získávání včelích produktů
9. Profesionální včelařství
10. Marketing a vedení malého podniku

Recenzovaný třetí svazek této ucelené série obsahuje tři stěžejní kapitoly: Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu, které dohromady tvoří komplexní pohled na zdroje včelí potravy a produkty, jež díky nim včely vytvářejí.

Včelařství - svazek III., Autor: Kolektiv renomovaných autorů
Nakladatelství: Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o.s. , Rok vydání: 2020, Počet stran: 208
Rozměr: 280 x 210 mm (obsahuje kvalitní barevné obrázky a názorné ilustrace)
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá, ISBN: 978-80-907079-3-1, EAN: 9788090707931