Výživové potřeby včel a strategie přikrmování
Včelstva potřebují ke svému zdraví a přežití nektar, pyl a vodu. V medu a zejména v pylu najdou včely nejen základní energii, ale také důležité mikroživiny – vitamíny a minerály.
Cukry
Přeměněný nektar v podobě medu slouží včelám především jako hlavní zdroj energie a umožňuje jim produkovat vosk. Během zimy spotřebuje včelí kolonie týdně zhruba 400 až 800 g medu, obzvlášť pokud je v úlu přítomen plod. Kritickým okamžikem je konec zimy, kdy včely ve snaze udržet teplotu v úlu výrazně zvyšují spotřebu zásob medu. Dohlédněte proto na zásoby!
Včely jsou schopné trávit pouze přirozené cukry z nektaru: glukózu, fruktózu, sacharózu, případně i maltózu, melecitózu nebo rafinózu. Některé cukry, například manóza, galaktóza nebo laktóza (mléčný cukr), jsou pro včely toxické a nikdy by se jim neměly nabízet. Pozor také na HMF (hydroxy-methyl-furfural), který vzniká při zahřívání zejména fruktózy a může být pro včely nebezpečný.
Proteiny
Zdrojem proteinů a lipidů pro včely je pyl. Pro optimální výživu musí obsahovat alespoň 20 % bílkovin a vhodný poměr esenciálních aminokyselin. Nejvhodnější je vždy směs pylů s pestrým složením.
Včely pyl zpracovávají mléčným kvašením na tzv. včelí chléb, který je stravitelnější a v důsledku fermentace získává vyšší nutriční hodnotu, včetně vitamínu B12.
Esenciální aminokyseliny
Bílkoviny včelí potravy tvoří aminokyseliny, z nichž 10 je nezbytných a včely si je neumí samy vytvořit – musí je přijmout v potravě. Zvlášť důležité jsou leucin, izoleucin a valin.
Různá období, různé potřeby
Nejvyšší spotřebu proteinů mají mladé včely, které si tvoří zásoby tuku a vitellogeninu (nezbytného pro tvorbu mateří kašičky v krmičkách). Na podzim je příjem bílkovin důležitý především pro budoucí zimní včely; právě jejich proteinové a tukové zásoby rozhodují o úspěšném přečkání zimy a přežití celého včelstva.
Jak vybírat náhražku či doplněk stravy pro včely?
Cukry
Nejvhodnější jsou pro včely snadno stravitelné cukry, tedy glukóza, fruktóza a sacharóza. Tyto cukry jsou dostupné v různých poměrech jako sirupy nebo kandované (tzv. cukrové těsto).
Obyčejné sirupy pocházejí ze dvou zdrojů:
-
Sacharóza (z cukrové řepy) – obsahuje jen sacharózu, glukózu a fruktózu.
-
Škrob (z obilí nebo kukuřice) – obsahuje převážně glukózu, fruktózu, maltózu a různě dlouhé polysacharidy.
Na jaře je lepší se vyhnout sirupům bohatým na maltózu a polysacharidy, které mohou včely hůře trávit. Nové poznatky ukazují, že sirupy na bázi sacharózy jsou vhodnější pro stavbu díla i rozvoj včelstva než sirupy ze škrobu. Pokud jde ale o produktivitu či dlouhověkost včel, nejsou mezi typy sirupů zásadní rozdíly. Důležité je upozornit, že při nízkých teplotách včely nespotřebují cukrové těsto, pokud není přímo nad zimujícím shlukem.
Proteiny
Proteinová krmiva by se měla co nejvíc podobat přírodní formě, tedy včelímu chlebu. Dobrá náhražka by měla být chutná (apetence podporovaná obsahem cukrů a tuků), dobře stravitelná (obsahovat volné aminokyseliny, hydrolyzované proteiny) a mít vyvážený obsah esenciálních aminokyselin.
Výsadba medonosných rostlin pro podporu včel
Cukry a bílkoviny lze po většinu roku včelám zajistit správně zvolenou výsadbou:
-
časně kvetoucí živé ploty (od března do května)
-
různorodé louky bohaté na medonosné rostliny (od května do července)
-
meziplodiny pro konec sezóny (od září do října)
Tyto výsadby často podporují dotace a grantové programy – neváhejte se informovat.
Spolupráce včelař–zemědělec je cestou k oboustranné výhodě!
Doplňky a náhražky proteinů pro včely
Proteinové doplňky
Proteinové doplňky se používají k rozšíření nebo doplnění přirozeného přísunu pylu zejména v období zvýšených nároků, například při plodování nebo přípravě na snůšku. Nejčastěji jsou nabízeny ve formě prášku nebo tekutiny, kterou lze přidávat do cukerného sirupu (vždy dbejte doporučeného dávkování!). Složení těchto doplňků zahrnuje esenciální aminokyseliny, vitamíny a minerály.
-
Optimalizují výživu včelstva
-
Pomáhají předcházet nutriční nerovnováze
Proteinové náhražky
Pokud je přirozený přísun pylu nedostatečný (například v polovině či na konci sezóny nebo v době, kdy není v krajině květ), lze využít náhražky pylu. Nejběžněji jsou dostupné ve formě těsta, které včelám slouží jako zdroj proteinů.
Proteinové náhražky se zvláště uplatní:
-
Na jaře, u oddělků, oplodňáčků, rojů nebo při přípravě chovu trubců (larvy trubců těsně před spermatogenezí potřebují vyšší příjem proteinů)
-
Při přípravě na zazimování, zejména v oblastech s výskytem sršní asijských, které mohou výrazně omezit přísun potravy
Optimální proteinové těsto by mělo obsahovat 15–25 % bílkovin. Nízký (pod 10 %) nebo naopak příliš vysoký (nad 50 %) obsah proteinů může omezit nebo zpomalit rozvoj plodu.
Nejčastější zdroje bílkovin v těstech:
-
Pyl včelami nasbíraný – vysoce kvalitní, ale dražší a je nutné hlídat možné kontaminace pesticidy.
-
Pivovarské kvasnice – dobře vyvážený zdroj, vhodné používání je ze sušených kvasnic lehce zahřátých, aby zůstaly zachovány vitamíny.
-
Sójová mouka – může pocházet z GMO, obsahuje méně vitamínu B, někdy se v ní nacházejí pro včely nevhodné cukry (např. 1–6 % stachyózy a 0,1–1,5 % rafinózy).
-
Vaječné bílkoviny (albumin) nebo mléčné bílkoviny (kasein).
Jako zimní doplněk je doporučeno umístit na horní lišty rámků jednoho úlu Dadant (10 rámků) 500–600 g proteinového těsta. Pro lepší využití je vhodné dávku rozdělit – například podávat ve dvou intervalech po 15 dnech během výchovy zimních včel.
Závěrečná doporučení
-
Vytvářejte co nejpříznivější prostředí pro včely a vysazujte medonosné a pylodárné rostliny, zejména pokud přírodní zdroje nestačí.
-
Snažte se využívat a šlechtit včely odolné a přizpůsobivé vašim podmínkám.
-
Pravidelně kontrolujte zdravotní stav včelstva, hlavně výskyt roztoče Varroa destructor a dalších patogenů – jejich zanedbání oslabuje včely i při krátkodobém nedostatku potravy.
-
Pokud je to nutné, doplňujte včelám cukry i proteiny vyváženě podle aktuálních potřeb pro udržení zdravého včelstva.
Vyvážený poměr cukrů a proteinů a odpovídající množství makro- i mikroživin je základem správné včelí výživy.“
Poznámky:
Sirupy s vysokým obsahem sacharózy mohou zvyšovat riziko loupeží. U sirupů s vyšším obsahem glukózy a sacharózy je větší pravděpodobnost krystalizace při nižších teplotách.
Z včelařských překladů Dr. Benjamin Poirot, L’ABEILLE