Zařízení pro pastování medu - 100 l - automat - 230 V
Zařízení k pastování medu o objemu 100 l představuje profesionální řešení pro včelaře, kteří chtějí dosáhnout dokonalé konzistence svého medu. Pastovací zařízení je vybaveno pokročilým míchadlem s časovým spínačem, díky čemuž celý proces pastování probíhá plně automaticky podle předem nastavených časových intervalů, bez nutnosti neustálé obsluhy.Výkon míchadla činí 550 W, napájení je standardních 230V, což zajišťuje dostatečný výkon i pro hustší druhy medu.
Jak jistě víte, čerstvě vytočený med je krásně průzračný a tekutý. Postupem času však zcela přirozeně dochází ke krystalizaci, což je normální fyzikální proces. Optimální teplota pro přirozenou krystalizaci medu se pohybuje v rozmezí 16-18 °C. Je důležité vědět, že pokud med skladujete při vyšších teplotách, proces krystalizace probíhá výrazně pomaleji a vznikající krystaly jsou větší, což může negativně ovlivnit konzistenci produktu.
Při zahřátí medu nad teplotu 40 °C dochází k jeho opětovnému ztekucení, kdy se krystaly postupně rozpouštějí. Naše pastovací zařízení však umožňuje kontrolovanou a pozvolnou krystalizaci, díky které med získá ideální pastovitou konzistenci, jež je velmi podobná oblíbeným čokoládovým krémům pro děti. Tento sofistikovaný proces zahrnuje pečlivě naplánované cyklické provzdušňování a pravidelné míchání, které probíhá po dobu několika dní, dokud med nedosáhne požadované pastové textury. K provzdušňování dochází automaticky během míchacích cyklů. Míchání je prováděno několikrát denně, vždy po dobu přibližně 10 až 15 minut. Pastování je v podstatě proces systematického rozmělňování krystalků medu až do okamžiku, kdy získá dokonalou pastovou konzistenci. Řídící jednotka pastovadla je již z výroby přednastavená a plně automaticky řídí veškerou činnost míchadla bez nutnosti složitého programování. Nastavení intervalů pastování je optimalizováno výrobcem na cyklus 15 minut aktivního míchání následovaný 1 hodinou klidové pauzy. Celkový počet pastovacích cyklů závisí na celkovém čase, který si pro proces pastování zvolíte.
Princip fungování je následující: pastovadlo aktivně pracuje po dobu 15 minut, kdy se míchadlo kontinuálně otáčí, a následně vždy na 1 hodinu přechází do klidového režimu, kdy nevykonává žádnou činnost. Tímto způsobem je zajištěno optimální napastování medu s dokonalou konzistencí. Pro lepší představu - při nastavení 24 hodinového cyklu proběhne celkem 20 aktivních cyklů, kdy motor pastuje po dobu 15 minut, a 19 klidových cyklů, každý v délce 1 hodiny. Pokud se rozhodnete pro zakoupení vylepšeného modelu pastovadla s integrovaným ohřevem, získáte navíc možnost vypnout hodinový čekací interval, což umožňuje využít pastovadlo také pro efektivní ztekucování již zkrystalizovaného medu.