Zásilky pro vás budeme expedovat do 14:00 dne 19.12. Všechny objednávky přijaté po tomto datu pro vás vyexpedujeme po novém roce 5.1.2026. Děkujeme Vám za další rok, kdy jsme byli součástí vaší včelařské rodiny. Velmi si toho vážíme! Ať k Vám o Vánocích doletí jen ty nejlepší zprávy a Nový rok je medový! Ze srdce přejeme krásné svátky.

Poznejte kvalitní med

Všichni moc dobře vědí, že není med, jako med. Proto kvalitu medu kontroluje Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce. Konkrétně kontrolují:

1) Pravost medu
Dříve se k ředění medu používal řepný cukerný roztok. Naštěstí se to dá dobře odhalit. V dnešní době se med ředí levným kukuřičným či třtinovým sirupem.

2) Obsah nevhodných léčiv a pesticidů
V posledních průzkumech bylo prokázáno, že český med je v pořádku. Testované medy neobsahovaly rezidua povolených a ani zakázaných látek, ale zcela vyhověly a měly i odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci.|

Rozdíl mezi čistým a falšovaným medem

Čistý med:
- způsobuje mírné pálení v krku,
- neodděluje se od vrstev,
- po čase krystalizuje,
- nepění.

Falešný med:
- má hrubou texturu,
- nekrystalizuje,
- je ředěný lacinými sirupy nebo dobarvován éčky či melasou,
- na povrchu se tvoří pěna.

Nejčastěji se jedná o med, který se dováží z Číny nebo mimo oblasti EU.

Získávání medu

Jak poznat kvalitní med v domácím prostředí?

Kvalitní med je dražší a vyplatí se do něj investovat. Za pár korun jej jen tak někdo neprodá. Výroba kvalitního medu nestojí pouze hodně peněz, ale i spoustu času a úsilí. Čistý med má nezaměnitelné charakteristické vlastnosti, a to jak chuťové, tak i látkové. Při ochutnání u kvalitního medu cítíme lehké škrábání a výraznou chuť. Med nesmí být příliš tmavý. Pokud je med příliš tmavý, je pravděpodobné, že je obarven karamelem.

Ověřit kvalitu medu si můžete i v domácích podmínkách. Připravte si sklenici s čistou vodou. Do této sklenice dejte lžíci medu. Zda-li si med udrží svou formu a spadne na dno jako celek, je to pravý med.

Můžete taky smíchat med s malým množstvím vody a dvěma či třemi kapkami octa. Pokud se objeví pěna, jedná se o nekvalitní med. V případě, že po otevření sklenice s medem na povrchu objevíte pěnu, to nevadí. Jedná se o vysrážené bílkoviny a pyl. Tyto látky patří mezi nejcennější, v medu. Ve falešném medu se s touto skutečností nikdy nesetkáte.

Pokud med zkrystalizuje, nevadí to. Naopak, je to známkou kvality a pravosti medu. Ředěný med krystalky nikdy nevytvoří, jelikož je smíchán s fruktózou a dalšími látkami. Nejlepší je koupit med přímo u včelaře. Čeští včelaři totiž spolupracují se státním veterinárním úřadem a řídí se příslušnými pokyny a doporučeními.

Kvalitní med a jeho znaky
Kategorie blogu
Nahoru