Používáme Cookies

Kliknutím na Přijmout vše udělujete souhlas s používáním cookies k zajištění správného zobrazování a chování webových stránek, k analýze návštěvnosti a k cílení reklam. Své předvolby lze změnit v nastavení cookies.

Přijmout vše

Poznejte kvalitní med

Všichni moc dobře vědí, že není med, jako med. Proto kvalitu medu kontroluje Státní veterinární správa a Státní zemědělská potravinářská inspekce. Konkrétně kontrolují:

1) Pravost medu
Dříve se k ředění medu používal řepný cukerný roztok. Naštěstí se to dá dobře odhalit. V dnešní době se med ředí levným kukuřičným či třtinovým sirupem.

2) Obsah nevhodných léčiv a pesticidů
V posledních průzkumech bylo prokázáno, že český med je v pořádku. Testované medy neobsahovaly rezidua povolených a ani zakázaných látek, ale zcela vyhověly a měly i odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci.|

Rozdíl mezi čistým a falšovaným medem

Čistý med:
- způsobuje mírné pálení v krku,
- neodděluje se od vrstev,
- po čase krystalizuje,
- nepění.

Falešný med:
- má hrubou texturu,
- nekrystalizuje,
- je ředěný lacinými sirupy nebo dobarvován éčky či melasou,
- na povrchu se tvoří pěna.

Nejčastěji se jedná o med, který se dováží z Číny nebo mimo oblasti EU.

Získávání medu

Jak poznat kvalitní med v domácím prostředí?

Kvalitní med je dražší a vyplatí se do něj investovat. Za pár korun jej jen tak někdo neprodá. Výroba kvalitního medu nestojí pouze hodně peněz, ale i spoustu času a úsilí. Čistý med má nezaměnitelné charakteristické vlastnosti, a to jak chuťové, tak i látkové. Při ochutnání u kvalitního medu cítíme lehké škrábání a výraznou chuť. Med nesmí být příliš tmavý. Pokud je med příliš tmavý, je pravděpodobné, že je obarven karamelem.

Ověřit kvalitu medu si můžete i v domácích podmínkách. Připravte si sklenici s čistou vodou. Do této sklenice dejte lžíci medu. Zda-li si med udrží svou formu a spadne na dno jako celek, je to pravý med.

Můžete taky smíchat med s malým množstvím vody a dvěma či třemi kapkami octa. Pokud se objeví pěna, jedná se o nekvalitní med. V případě, že po otevření sklenice s medem na povrchu objevíte pěnu, to nevadí. Jedná se o vysrážené bílkoviny a pyl. Tyto látky patří mezi nejcennější, v medu. Ve falešném medu se s touto skutečností nikdy nesetkáte.

Pokud med zkrystalizuje, nevadí to. Naopak, je to známkou kvality a pravosti medu. Ředěný med krystalky nikdy nevytvoří, jelikož je smíchán s fruktózou a dalšími látkami. Nejlepší je koupit med přímo u včelaře. Čeští včelaři totiž spolupracují se státním veterinárním úřadem a řídí se příslušnými pokyny a doporučeními.

Kvalitní med a jeho znaky
Kategorie blogu
Nahoru