Pastovaný med

Výhody pastovaného medu

Pastování medu je proces při kterém med krystalizuje. Pomocí nástrojů, krystalizuje na velmi jemné zrnka a tak vzniká chutná "Medová pomazánka".

 

Pastování včelího medu a jeho výhody

Pastování medu je v podstatě umělá krystalizace. Pastováním tedy měníme strukturu medu. Med je tedy tvořen velmi jemnými krystalky, které při požívání nejdou cítit. Pastování medu má jednoznačné výhody:

 

Viskozitu

Med je tužší, ale i přesto snadno roztiratelný. Na trhu existují různé nádoby na med, které se používají pro aplikaci medu na pečivo apod. Tyto nádoby můžete také využívat i pro tento typ medu.

 

Krystalizaci

Vzhledem k tomu, že med je již uměle zkrystalizovaný, již dále není možné aby zkrystalizoval. Krystalky si udržují stále svou velikost.

 

Kvalita medu

Pastovánímse včelí med svou kvalitu neztrácí. Je ale nutné dodržovat správný postup pastování.

 

Sortiment

Pokud jste včelařem nebo prodejce medu, pastováním získáte další kvalitní produkt.

 

Metody pastování medu

Pro pastování medu se používají dvě metody. První metoda spočívá v tom, že se "rozemele" již zkrystalovaný med. Této metody se využívá spíše ve velkovýrobách. Další metodou vhodnou pro domácí podmínky se používá urychlení krystalizace.

 

Metoda urychlení krystalizace

Pro tuto metodu je potřeba med tekutý. Ideální je čerstvý květový med po vytočení s obsahem vody do 19% medu. Je také možné použít med, který jste rozpustili. Postup samotného pastování:

Očkování medu, popřípadě počkáme na zakalení medu a následně řádně zamícháme.
Následně med zchladíme na cca 12 °C (lze i při pokojové teplotě)a začneme s mícháním dle zvoleného zařízení (pastovací zařízení, vrtačka, ruční pastovač).
Mícháme 2 - 3 denně po dobu cca 4 minut. Opakujeme asi 3 - 6 dní (záleží vždy na typu medu).